Het tweede taartenrecept uit de Allerhande, deze lijkt mij ook heerlijk! Als ik weer meer tijd heb, ga ik deze ook zeker maken, maar nu gaat dat voorlopig even niet lukken.. Maar ik ben erg benieuwd wie deze taart al wel heeft gemaakt en of het veel werk is. Laat je horen in een reactie onder dit bericht! :)
INGREDIËNTEN
- 150 g hazelnoten
- 75 g poedersuiker
- 25 g cakemeel
- 7 eieren
- 1 el fijne kristalsuiker
- 2 sticks espresso poeder donker en intens (doosje 25 stuks)
- 300 g boter op kamertemperatuur
- 100 g melkchocolade
MATERIALEN
- bakpapier, staafmixer of keukenmachine, keukenthermometer, ovenvaste schaal
- 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de hazelnoten in de schaal en rooster ze 5 min. in de oven. Doe 85 g hazelnoten in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Houd de rest apart.
- 2. Doe de gemalen hazelnoten, poedersuiker en het cakemeel in een kom en meng er een voor een 2 eieren door. Klop met een mixer in ca. 7 min. licht en luchtig.
- 3. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Maak ondertussen de mixer schoon. Splits de rest van de eieren en houd 2 eiwitten apart. Doe de 2 eiwitten in een vetvrije kom (de rest van het eiwit wordt niet gebruikt) en klop met de mixer het eiwit met de fijne kristalsuiker stijf. Spatel het hazelnootbeslag er voorzichtig door. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.
- 4. Doe de 5 eidooiers in een kom en klop met de mixer tot een lichtgele, luchtige massa. Breng ondertussen 60 ml water en 250 g suiker in een steelpan aan de kook. Laat koken tot de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt (gebruik de thermometer). Meng de espressopoeder erdoor. Voeg de stroop al mixend toe aan de eidooiers. Blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld tot lauwwarm. Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe, tot er een egale crème ontstaat.
- 5. Snijd de hazelnootbodem in 4 gelijke vierkanten en snijd de randen mooi recht. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Bestrijk 1 vierkant met de chocolade en zet 10 min. in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. Leg hem met de chocoladekant naar onderen op een platte schaal. Bestrijk met een 1/4 van de koffiecrème. Leg er een hazelnootvierkant op en bestrijk met koffiecrème. Herhaal met de andere vierkanten en eindig met een laag crème.
- 6. Hak de rest van de hazelnoten grof en bestrooi de bovenkant van de taart ermee. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast.
Veel plezier met maken en tot de volgende keer weer!
Liefs, Beau
Geen opmerkingen:
Een reactie posten