Hebben jullie ook eindelijk vakantie? Ik in ieder geval wel en ik ben er echt aan toe! ;) Dus nu lekker genieten en deze kerstkoekjes bakken!
Geglazuurde kerstkoekjes
Natuurlijk hebben we de koekjes weer van Allerhande, maar ze zijn zo leuk, dat ik deze uit heb gekozen ;)
Dit is recept:
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g koude boter
- 1 ei, gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
- 200 g poedersuiker
Materialen
- plasticfolie
- bakpapier
- uitsteekvorm (ster)
Voorbereiden
- Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door. Snijd de boter in blokjes en leg ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Voeg de eidooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast.
Bereiden
- Oven voorverwarmen op 175 °C. Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot lap van 5 mm dikte. Met vormpje (kerst)figuurtjes uit deeg steken. Bakplaat met bakpapier bekleden en koekjes op enige afstand van elkaar erop leggen. Koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar bakken. Bakplaat uit oven nemen en eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje gaatje in elk koekje prikken, zodat koekjes aan lint kunnen worden opgehangen. Bakpapier van warme bakplaat tillen (anders gaat het bakproces door) en koekjes minstens 30 min. laten afkoelen. Tot gebruik in luchtdichte trommel bewaren.
Nabereiden
- Poedersuiker met 5-6 el water tot glazuur roeren. Bovenkant van koekjes met glazuur bestrijken en dit hard laten worden. Eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje rijgen om ze in kerstboom te hangen.
TIP!
Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glimmende/ gekleurde balletjes of ander decoratie 'strooisel'. Maar je kan er ook kleine snoepjes op doen, bijvoorbeeld Smarties!
Eigenlijk is het dus heel simpel, maar om het nog simpeler te maken, kan je ook gewoon koekjes deeg kopen! Mijn moeder had koekjesdeeg van 'de leukste taarten shop' gekregen van iemand, dus die hebben we uitgeprobeerd, het deeg is heel makkelijk te maken en ze smaken ook top!
Ik heb ook een mix van 'de leukste taarten shop', namelijk cupcake mix. Deze ga ik waarschijnlijk ergens in de vakantie uitproberen en anders een keer in het weekend ofzo! Ik laat jullie weten hoe ik deze mix vind!
Jamkoekjes
Deze zijn ook errug lekker!
Ingrediënten
- 90 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g basterdsuiker lichtbruin
- 1 vanillestokje (zakje 1.5 g)
- 200 g bloem + extra voor bestuiven
- 1 tl bakpoeder (pakje 10 zakjes)
- 1 ei
- 3 el frambozenjam
- 3 el abrikozenjam
Materialen
- bakpapier, deegroller
Bereiden
- 1. Meng de boter en suiker in een kom met een mixer glad. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit. Voeg het merg, de bloem, het bakpoeder, 1 mespunt zout en het ei toe. Kneed met de hand tot een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg te vochtig is. Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.
- 2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 1/2 cm dik. Druk er met een glas 12 rondjes uit en halveer deze tot 24 maantjes. Of snijd er met behulp van sjablonen de vorm van een bootje, paardje of wortel uit. Zorg dat je van elk figuurtje 2 gelijke vormen hebt. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 12 min. goudbruin. Laat de koekjes 30 min. afkoelen en plak ze daarna met de frambozen- en abrikozenjam aan elkaar.
TIP!
Je kan de koekjes een week in een afgesloten trommel bewaren.Liefs, Beau
Geen opmerkingen:
Een reactie posten